CLINICA
0344 802 383
PROGRAMARI
0756 566 796

Articole

Importanta deparazitarii externe la termen

Dr. Roxana Voinoiu
March 2, 2020
Deparazitarea externa a animalelor tale de companie este foarte importanta atat pentru sanatatea lor, cat si pentru a ta si este necesara pe toata perioada anului, nu doar sezonier. Parazitii externi cei mai des intalniti - puricii, capusele si tantarii - afecteaza si oamenii in aceeasi masura si cu consecinte asemanatoare. Parazitii se inmultesc foarte repede si se si adapteaza usor, gasind imediat alte gazde cu care sa se hraneasca, sursa lor principala de hrana fiind sangele. Aparitia lor in numar mai mare este favorizata de vremea calda, dar asta nu inseamna ca o plimbare prin parc, in luna Ianuarie garanteaza siguranta animalului tau.

Puricii - paraziti de culoare negru-maroniu si dimensiuni reduse (1-4mm) sunt responsabili pentru multe situatii medicale in care animalul tau de companie poate ajunge. Acestia pot transmite diversi agenti patogeni de la o specie la alta, iar unele animale pot manifesta chiar o hipersensibilitate la saliva acestor paraziti, dezvoltand o dermatita alergica la saliva de purice, cu zone puternic pruriginoase, ce pot persista pana la momentul aplicarii unui tratament antiparazitar. In general. aceste zone apar deasupra cozii ca si pete rosiatice si sensibile. Animalul mai poate prezenta pe blana si punctele negre caracteristice infestatiei cu purici, care sunt de fapt fecalele acestora.

Capusele - sunt ectoparaziti, de diferite dimensiuni si culori, in functia de specia pe care o reprezinta, de stadiul lor evolutiv, de sex si de gradul de hranire, variind de la dimensiuni mai mici, 2-4mm, cand sunt tinere si nehranite, pana la aproape 6-7mm, in stadiile adulte si foarte hranite. Ele sunt responsabile de aparitia uneia dintre cele mai cunoscute boli transmise de capuse la animale, si anume Babesioza. Boala parazitara care ii poate pune viata in pericol animalului tau de companie, distrugand globulele rosii ale sangelui, provocand anemie. Printre semnalmentele clinice ale acestei boli, se numara si apatia, lipsa poftei de mancare, gingii decolorate, urina modificata la culoare (brun inchis). Daca este diagnosticata in timp util, sansele de vindecare, cresc. Daca insa ramane netratata, animalul nu va supravietui.
https://www.pinterest.es/pin/703194929309728486/

Tantarii - paraziti externi, care la prima vedere sunt considerati inofensivi pentru animale, dar pe care un studiu amanuntit ii pune aproape in aceeasi categorie cu capusele, ei transmitand Dirofilaria (viermi cardiaci), o parazitoza caracterizata prin tulburari cardio-vasculare cronice. Tabloul clinic al acestei boli mentioneaza simptome de insuficienta cardiaca, cu dificultati in respiratie la efort, dilatatie cardiaca.
https://www.pinterest.es/pin/88523948914177321/

Daca observi ca animalul tau se scarpina mai des decat de obicei si pielea ii este iritata, usor rosiatica, acestea pot fi semne ale infestatiei cu paraziti. Ei se pot observa prin blana acestuia, in zona gatului, deasupra cozii (puricii) sau in pliul urechii, intre pernute si pe gat (capusele).

Pentru bunastarea si starea de sanatate ale animalului tau, iti recomandam administrarea produselor de deparazitare externa potrivite varstei, greutatii si speciei, in vederea prevenirii problemelor mentionate in acest articol. Daca vrei sa afli mai multe, te asteptam in cadrul cabinetului unde poti gasi o varietate de produse antiparazitare externe, perfecte pentru prietenul tau blanos.

Contacteaza-ne!

Program:
Luni-Vineri: 10:00 - 18:00
Sambata:    Inchis
Duminica:   inchis
Adresa:
Strada Gageni, Nr. 79,
Ploiesti
E-mail:
thevetph@gmail.com